Tändstift

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Allt du behöver veta om tändstift enligt Mister-Auto

Tändstiftet är en grundläggande del i en bilmotors förbränningssystem och finns på de allra flesta bensindriva modeller. Vanligtvis finns det ett tändstift installerat per cylinder i bilmotorn. I enkla ordalag är det tändstiftet som ser till att bränslet i motorns olika faser antänds och får den att fungera. Detta sker flera tusentals gånger per minut. Är den elektriska gnistan från stiftet för svagt är det risk att motorn inte startar, vilket kan leda till misständning. Några få upprepade misständningar kan i sin tur leda till att katalysatorn skadas. Har du problem med att starta bilen kan detta därför bero på att det är fel på tändstiftet.

Typer av tändstift

Behöver du ta reda på vilket tändstift som gäller för just din bil är det i princip bara att plocka fram bilens instruktionsbok och leta upp den korrekta typbeteckningen på tändstiftet. Ett annat sätt är att plocka bort det tändstift som redan finns installerat på motorblocket och kontrollera vilken typbeteckning det har. Ofta består typbeteckningen av en kombination av siffror och bokstäver där den första i raden står för gängdiametern på stiftet. Övriga tecken anger vilken typ av tändstift det är, stiftets värmetal och gänglängd. Värmetalet är en avgörande faktor eftersom det betecknar hur pass bra stiftet är på att avleda värme. Varma typer har ett högre nummer och avleder värme långsammare än kalla typer som avleder värme snabbare och utsätts mindre för förbränningsgaser. Ett vanligt misstag är att man väljer fel typ av tändstift utifrån värmetalet. Är värmetalet för högt förblir tändstiftstemperaturen för låg och kan orsaka beläggningar på stiftet. Är det däremot för lågt hinner stiftet inte avleda värmen vilket kan leda till förbränningsproblem.

Vanliga tecken på att du behöver byta ut ett tändstift

Ett dåligt fungerande tändstift påverkar bilens prestanda och kan även leda till att bilens katalysator skadas. Oftast kan du se på stiften om de är slitna. Missfärgningar på ytan av stiftet är ett säkert tecken på att det är dags att byta ut det. Annars varierar rekommendationerna angående hur ofta man bör byta ut tändstift, och ett säkert val är att följa tillverkarens indikationer. Efter ungefär 4000 mil kan det vara en god idé att börja fundera på ett byte. Byter du tändstift ofta försäkrar du dig om att bränsleförbrukningen på din bil hålls nere och du undviker ett flertal vanliga motorproblem som dålig acceleration, hög bränsleförbrukning, grov tomgång och upprepade feltändningar.

Köp tändstift hos Mister-Auto

Lyckligtvis är det enkelt att byta ut ett tändstift, och via nätet kan du snabbt få tag på det rätta stiftet för din bil. Letar du efter just tändstift får du inte missa vårt breda urval. Vi på Mister-Auto parar ihop en katalog med över 300 000 produkter från världens ledande tillverkare med konkurrenskraftiga priser och upp till 60% rabatt på ordinarie priser. Allt du behöver göra för att hitta rätt är att ange ditt bilmärke, modell och bränsletyp i vår praktiska sök funktion, så hittar vi på Mister-Auto rätt reservdel åt dig på bara några sekunder.