Tändspole

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Vad en tändspole är och hur den fungerar

Tändspolen är en liten men fundamental komponent i de flesta bilmotorers tändsystem. Den tar sin energi från batteriet och agerar som en högspänningstransformator vars huvuduppgift är att omsätta ström till tändstiften så att det skapas en tändgnista. Gnistan i sin tur antänder bränslet i motorns cylindrar och gör att bilen startar. Normalt har man en tändspole för varje cylinder och varje spole innehåller två separata kretsar där den yttre kretsen överför en så pass stark elektromagnetisk laddning (drygt 10kV) till den inre kretsen att en gnista skapas. Tändspolar är vanligtvis slitstarka men kan gå sönder om det uppstår flera kortslutningar eller om isoleringen kring spolen har skadats eller spruckit, vilket kan leda till att hela systemet bränns ut.

Upptäck en trasig tändspole

Om du börjar få problem med att starta bilen, ofta får motorstopp eller upptäcker att bilens bränsleförbrukning har minskat kan detta vara tecken på att du behöver byta ut en eller flera tändspolar. Som tur är är det relativt enkelt att testa spänningen hos en tändspole. Du mäter den enklast med en vanlig tändningstestare. För en normalt fungerande tändspole bör spänningen ligga runt 10-12V. Innan du startar felsökningen är det viktigt att se till att motorn är varm. Placera därefter testaren mot tändkabeln. En blå gnista betyder att tändspolen fungerar. Finns det ingen gnista bör du först kontrollera så att svänghjulsmagneterna fungerar och att motorn roterar på runt 250 varv/min innan du upprepar testproceduren. Ser du fortfarande ingen gnista kan det vara läge att byta ut tändspolen.

Hur du ersätter en trasig tändspole med en ny

Att avlägsna en tändspole kan låta mer komplicerat än det faktiskt är. Med rätt instruktioner är det relativt enkelt att byta ut en trasig spole. Först gäller det att se till så att batteriet är helt frånkopplat. Nästa steg är att koppla bort den trasiga tändspolen. Det gör du med hjälp av en liten skruvmejsel (det brukar räcka med en mejsel på 7-8 mm). Beroende på vilken typ av motor din bil har kan det vara mer eller mindre klurigt att ta bort skruvarna så prova dig fram försiktigt. Härnäst är det dags att montera den nya tändspolen. Var noga med att fästa spolen på exakt samma vis som den trasiga spolen var fäst. Dra åt muttrarna ordentligt och anslut till sist åter batteriet.

Köp tändspolar online hos Mister-Auto

Tändspolar kan du enkelt köpa på nätet. Hos Mister-Auto hittar du en katalog med över 300.000 produkter från de absolut främsta biltillverkarna och märkena på marknaden. Sedan företaget grundades 2007 har Mister-Auto vuxit till att bli en av Europas största plattformar för bilreservdelar, och är idag en ledande referens för miljontals människor. Tack vare vår praktiska sök funktion kan du snabbt och enkelt hitta rätt tändspole för just din bil. Skriv bara in ditt märke, din modell, bränsleval och motortyp så letar vi fram det du behöver på bara några sekunder - snabbt och enkelt! Passa på att ta del av en mängd oslagbara erbjudanden hos Mister-Auto, och besök vår hemsida redan idag.