Stötdämpning / Fjädring

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Stötdämpning / Fjädring

Byt ut dina Stötdämpning / Fjädring för att underhålla din bil

Vad är stötdämpning?

Fjädringen har en mycket viktig roll för bilens säkerhet. Fjädringen ser till att bilen behåller sitt väggrepp och stabiliserar bilen vid inbromsning och acceleration. Fjädringssystemet omfattar en mängd olika bildelar som återfinns på fordonets främre och bakre hjulaxlar. Till fjädringssystemet hör komponenter som spindelled och länkarm.

Ett fjädringssystem i bra skick bidrar till säkerhet och komfort. Stötdämparna slits ut efter hand utan att föraren egentligen lägger märke till det. Ofta anpassar föraren sin körstil efter stötdämparnas skick.

När bör jag byta mina stötdämpare?

Stötdämparnas livslängd ligger på mellan 60 000 och 80 000 km. Kontrollera dock gärna deras skick efter 20 000 till 30 000 km. Mister-Auto har stötdämpare och fjädring från de största tillverkarna, som t.ex. Monroe.

Fjädringens slitage påverkas av underlag (stadsmiljö, bergsväg…) och förarens körstil.

Tecken på ett utslitet fjädringssystem:

  • Bilens bakvagn sladdar i kurvor. Slitage på stötdämpningen påverkar alltså bilens styrförmåga.
  • Försämrat väggrepp.
  • Förlängd bromssträcka.
  • Du känner av vägbanans ojämnheter.

Var försiktigt, endast de fyra hjulen håller bilen på vägen! Kom ihåg att det är stötdämparna som avgör bilens väggrepp. Bilens tre huvudsakliga säkerhetsfunktioner är: bromsar, däck och stötdämpare. Om stötdämparna är utslitna förkortas livslängden på bromsar och däck.

Stötdämparna byts alltid ut parvis (bak och fram) för att upprätthålla fordonets jämvikt. Oavsett vad du har för bil, hittar du rätt stötdämpare hos Mister-Auto, experten på smart underhåll på nätet.

Våra tillverkare