Partikelfilter

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Vad är ett partikelfilter och hur fungerar det?

Ett partikelfilter, även kallat DPF, är en viktig del av dieselmotorns avgassystem. Dess grundläggande funktion är att snabbt fånga upp och bränna bort sotbeläggningar som kommer ifrån dieselmotorns avgaser. Filtret avlägsnar i första hand skadliga gifter och håller bilens utsläpp nere på en miniminivå. Avgaserna förs in i filtret där partiklarna samlas upp och förbränns. Detta sker bäst när motorn är varm. Värmen hjälper nämligen filtret att effektivt bränna bort partiklarna. Därefter sänks avgastemperaturen automatiskt och partikelfiltret börjar en ny regenereringsprocess med att samla upp avgaspartiklar. Dieselbilförare kan numera montera partikelfilter på avgassystemet av sina bilar för att begränsa de skadliga effekterna av sot på miljön omkring oss. Med ett partikelfilter blockeras nämligen upp till 95 % av sotet i avgasströmmen.

När bör man byta partikelfilter?

Ibland kan det krävas ett byte av partikelfilter, särskilt när bilen börjar bli äldre. Vanliga tecken på att det är dags att byta filter är att DPF varningslampan tänds, eller att bilen börjar avge mycket rök och oljenivån i motorn plötsligt ökar. Ett annat tecken kan vara att du känner av en stark lukt av diesel. Om du råkar på något av dessa problem kan det betyda att bilen inte längre fungerar som den ska. Fortsatt körning kan leda till att filtret blockeras helt och hållet eftersom det skapar ett mottryck som i längden kan orsaka ännu grövre skador på motorn. Många nya förare är omedvetna om detta och undrar ofta varför deras partikelfilter är igentäppt med sot. Det finns förstås en mängd olika anledningar.

Kör du ofta kortare sträckor kommer avgastemperaturen inte upp till den nivå som krävs för att regenereringsprocessen ska kunna starta automatiskt. Bilen hinner helt enkelt inte bli tillräckligt varm för att partikelfiltret effektivt ska kunna bränna bort det skadliga sotet. Detta leder i sin tur till en blockering. En annan orsak kan vara en trasig EGR-ventil som gör det svårare för luft att strömma in i cylindern, vilket leder till att sotmängden ökar.

Spara pengar när du köper nytt partikelfilter hos Mister-Auto

Hos Mister-Auto kan du välja bland över 300,000 produkter och biltillbehör. Våra priser ligger i topp bland de mest konkurrenskraftiga på marknaden, detta tack vare att vi har slagit oss ihop med ledande tillverkare och återförsäljare så att vi kan pressa ner våra priser och göra det riktigt enkelt för dig att spara många slantar. Köp partikelfilter hos Mister-Auto och upplev själv vad vi kan göra för din bil och plånbok.