Oljefilter

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Allt du behöver veta om oljefilter enligt Mister-Auto

Oljefiltret är i de flesta moderna bilarna en viktig del av motorns smörjsystem. Normalt är filtret placerat på ena sidan av motorn med direkt anslutning till bilens oljepump. När motoroljan börjar cirkulera passerar den genom oljefiltret. Filtrets funktion är att avlägsna föroreningar och partiklar som metallspån, damm och grus innan det når motorn. Genom filtret tillåts motorolja att strömma fritt, vilket minskar risken för friktion, mekaniskt buller och förtida slitage. Om oljan inte renas regelbundet med ett ordentligt oljefilter kan motorn på kort sikt utsättas för alltför grova påfrestningar. En tillräckligt stor partikel som lyckas ta sig igenom till motorn kan hindra en ventil från att fungera, en kolv från att rotera, eller tillräcklig smörjning från att nå alla motorns delar, vilket ofta slutar med skyhöga reparationskostnader.

Olika typer av oljefilter

Den vanligaste sortens oljefilter är så kallade mekaniska (eller centrifugala) filter som tar bort orenheter i motoroljan genom filtrering. Andra typer av filter är växellådsfilter, hydraulikoljefilter och smörjoljefilter. Gemensamt för de flesta är att själva filtermaterialet består av två delar. Det primära filtret hindrar stora partiklar från att flyta igenom medan det andra, sekundära filtret, tar bort mikropartiklar som damm och grus. Så länge motorn är igång upprepas reningsprocessen under ett relativt högt oljetryck. Vanliga mekaniska filter består av material som bomull eller filtreringspapper vilket innebär att ju större mängd föroreningar som fångas upp av filtret desto svårare blir det för motoroljan att cirkulera. Därför är det viktigt att byta ut bilens oljefilter regelbundet.

När det är dags att byta oljefilter?

Regelbundna kontroller av oljefilter är bland de viktigaste underhållsarbeten som du kan göra på din bil. Det går inte att reparera ett oljefilter utan det ska bytas ut så fort du märker att filtret inte längre fungerar som det ska. De flesta filter har en maximal livslängd på ca 12000 km men en populär rekommendation är att byta filtret ungefär var tredje månad. Vanliga komplikationer som förknippas med ett dåligt fungerade oljefilter är skador på passeringsventilen, oljeläckage, motoröverhettning och en ökad oljeförbrukning. Att ett filter med tiden slutar fungera är normalt, däremot finns det en rad faktorer som kan förkorta filtrets livslängd dramatiskt. Lågkvalitativa filter, en felaktig installation eller placering av filtret och användning av olämpliga filter kan bidra till att filtret ofta måste bytas ut.

Köp högklassiga oljefilter från Mister-Auto

Oljefilter kan du enkelt köpa på nätet men det gäller att välja rätt. Ett lågkvalitativt filter eller ett filter med dålig passform kan leda till allvarliga skador på bilmotorn. Med ett brett utbud av produkter för alla märken och modeller är Mister-Auto det perfekta valet för både hobbymekaniker och bilentusiaster. Grundat 2007, är Mister-Auto en av Europas ledande nätmarknader för reservdelar och biltillbehör. Genom vår praktiska sökfunktion kan du snabbt och enkelt hitta rätt oljefilter för just din bil. Förutom ett oslagbart sortiment och konkurrenskraftiga priser erbjuder Mister-Auto också snabb leverans. Med en katalog på över över 300,000 artiklar kan du vara säker på att du får precis det du behöver. Alla beställningar hos Mister-Auto levereras med 15 dagars returrätt och pengarna tillbaka garanti om du inte skulle bli nöjd. Besök vår hemsida redan idag!