Luftfilter

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Varför bör man byta luftfilter?

Ett luftfilter har som primär funktion att skydda motorn genom att blockera damm och andra skadliga partiklar från att passera genom luftflödet och in i motorn. Dessutom ser filtret till att kvalitén på luftbränsleblandningen som strömmar in i cylindrarna via bilens ventiler inte förstörs. Det finns olika typer av luftfilter:

 • Torra luftfilter
 • Oljade luftfilter
 • Luftfilter i oljebad

Ett luftfilters anatomi: luftfilter är antingen runda eller rektangulära och tillverkade i bomull eller papper. Filtret är omgivet av en gummitätning som gör att det håller tätt.

När behöver du byta ut ett luftfilter?

Luftfiltret kan bytas ut i samband med besiktningen, en gång om året eller varje 20,000 - 50,000 km. Filtrets hållbarhet varierar beroende på vilken bilmodell du har, din körstil och vilka vägar du kör på (stadsväg eller landsväg). Det kan därför vara lämpligt att kolla upp vad som står i handboken eller be din biltillverkare om råd. Tänk på att om du kör på dammiga vägar kommer filtret förmodligen att behöva bytas oftare.

Ett dåligt fungerande luftfilter kan orsaka överdriven bränsleförbrukning, miljöföroreningar och till och med leda till motorhaveri. Du vet att ditt filter är trasigt när bilens accelerationsförmåga inte längre är densamma eller när du ser mörk rök komma från avgasröret.

Hur du byter ut ett luftfilter

Här är stegen att följa om du vill byta ut ditt luftfilter på ett bra och säkert sätt:

 1. Innan du påbörjar arbetet är det viktigt att du kollar så att ditt nya luftfilter är av exakt samma modell som det gamla. Är du osäker är det bra att först se efter vad som står i reparationshandboken eller kontakta din bilförsäljare om råd.

 2. När du väl har valt ut rätt filter kan du ställa din bil på en plan och stabil yta, stäng av motorn och dra åt handbromsen. En extra säkerhetsåtgärd är att lägga i ettans växel för att försäkra dig om att bilen inte alls kan röra sig.

 3. Öppna motorhuven och leta upp luftfiltret. Du hittar det i ett slutet fodral som omges av ett skyddande hölje placerat på den övre delen av motorn. I äldre bilmodeller är luftfiltret beläget ovanför förgasaren i ett fodral av plast eller metall.

 4. Plocka ut filtret från fodralet.

 5. Rengör det tomma fodralet med hjälp av en kompressor eller dammsugare för att få bort all smuts.
  Observera: för att inget damm ska kunna ta sig in i motorn bör du blockera förgasarens luftintag med ett bindemedel eller en bit hoptryckt aluminiumfolie under tiden du genomför bytet.

 6. Byt ut ditt gamla filter med det nya genom att helt enkelt föra in det i fodralet. Se till så att filtret sitter perfekt i fodralet. För att avsluta, fäst skruvarna på plats och stäng motorhuven.

Letar du efter luftfilter eller någon annan typ av toppkvalitets filter till ett billigt pris är Mister-Auto det rätta stället för dig! På Mister-Auto.com hittar du över 300,000 modeller så du lär garanterat hitta de bildelar och tillbehör du behöver.