Lambdasond

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Lambdasonder till din bil

En lambdasond eller en syresensor är en sensor som mäter mängden syre i en vätska eller gas. Sonden är en uppfinning av det tyska företaget Bosch. Bosch är fortfarande världens största tillverkare av sensorn och producerar själva 45 miljoner lambdasonder per år. Enligt deras egna beräkningar har ungefär 85% av alla fordon i världen idag en lambdasond installerad.

I bilar används främst lambdasonden för att mäta mängden av syre i avgaserna. Detta är viktigt då det hjälper till att styra bränsleluftblandningen. För att få en så bra förbränning som möjligt krävs det en optimal mix mellan bränsle och luft. En lambdasond är en grundförutsättning för att en bil med insprutningssystem ska fungera. En lambdasond är också viktig för att avgasreningen skall fungera som den borde. Volvo (240) och Saab var de första bilföretagen i världen som använde lambdasonder i tillverkning.

För att sammanfatta: en lambdasond är nödvändig för att se till att motorn går så rent som möjligt, och inte använder bränsle i onödan. Detta är bra både för bilen och för miljön.

När sensorn slutar fungera leder detta till:

  • Analysen av luft/bränsleblandningen blir felaktig och utsläppsmängden blir högre än den tillåtna.
  • Bränsleförbrukningen ökar. Enligt en undersökning från Bosch kan en ny lambdasond ge bränslebesparingar på upp till 15%.

Underhåll av sensorn

En lambdasond kräver inget omfattande underhåll. Sensorn skall kontrolleras varje gång du lämnar in bilen för service, och bör bytas i de flesta modeller efter 3000 mil. Det kan dock vara så att ditt fordon har andra instruktioner. Se över din servicemanual för att se vad som gäller för ditt fordon.

Ifall ditt fordon har problem med höga utsläpp och höga koldioxidvärden kan en trasig lambdasensor vara en av orsakerna till detta. Bilen kan också börja gå ryckigt och svara dåligt när du gasar. Ifall din lambdasond helt slutar fungera kommer katalysatorn att överhettas och bli förstörd.

En felfungerande lambdasond kan vara en anledning till att varningslampan för motorfel börjar lysa.

Feltesta en lambdasond

Du kan själv felsöka en lambdasond i teorin men det är okänt svårt att göra det med en vanlig multimeter. För att göra en exakt mätning krävs det precisionsverkyg. Därför kan det vara bäst att ta sig till en verkstad för att pröva sensorn.

Att byta lambdasond

En lambdasond kan vara något krånglig att byta ut men kan du byta ett tändsstift bör du kunna lista ut hur du skall byta sensorn. Det är med andra ord något bökigt men inte speciellt krångligt. Exakt för hur du byter sensorn på din bil kan stå i din servicemanual.

Beställ lambdasond online från Mister-Auto

Med ett lager på över 300.000 bildelar och verksamhet i över 20 länder är Mister-Auto bildelsföretaget du kan lita på. När du beställer din lambdasond på nätet från oss kan du vara trygg i vetskapen att du beställer från ett företag med miljontals nöjda kunder.