Katalysator

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Hur funkar katalysatorn?

Sedan 1989 är det krav på katalytisk avgasrening i bensindrivna bilar, men redan innan dess hade hårdare avgaskrav i till exempel Kalifornien fått olika biltillverkare att arbeta för att begränsa utsläppen av skadliga ämnen från sina fordon. En förbränningsmotor släpper bland annat ut kolmonoxid, kolväten och koloxider med sina avgaser, men genom en kemisk process – så kallad katalytisk avgasrening – så kan man minska dessa skadliga ämnen betydligt genom att omvandla dem till bland annat koldioxid och vatten. I praktiken innebär det att de heta avgaserna passerar genom katalysatorn och där reagerar med metaller som platina, palladium och rhodium. Katalysatorn sitter mellan motorn och avgasröret och är oftast lätt att känna igen som en box på bilens underrede. Det är sällan man måste byta katalysator. Skälet är oftast att denna bildel skadats under körning. Men om detta händer går det smidigt att hitta rätt katalysator till rätt bilmodell online. Hos Mister-Auto erbjuder vi katalysatorer för alla ledande bilmärken. Med en katalog på över 300,000 produkter till oslagbara priser garanterar vi att du kommer att hitta rätt modell för just din bil.

Problem med katalysatorn?

Katalysatorn är gjord för att hålla länge innan den behöver bytas. Problemet är oftast någon typ av mekanisk skada på bilens underrede. Men över tid så täpps i alla fall katalysatorns inre perforerade kanaler där avgaserna passerar igen. Detta kan vara svårt att upptäcka, men det finns några signaler att komma ihåg. Om bilens bränsleförbrukning ökar och dess allmänna prestanda minskar så kan det bero på en tilltäppt katalysator, och även tjuvstopp kan ha samma orsak. Även en dåligt fungerande avgasventil kan orsaka skador på katalysatorn. Det är således viktigt att upptäcka orsaken till problemet för att undvika återkommande komplikationer med katalysatorn.

Är det lambdasonden som krånglar?

Katalysatorn har också en elektronik komponent. För att katalysatorn skall fungera optimalt så måste den avgasblandning som kommer in hålla rätt syrgasnivå. Moderna bilar har en syrgasmätare, den så kallade lambdasonden, som reglerar insprutningen och håller rätt syrgasnivå. Alltså är det inte bara själva katalysatorn som måste fungera för att bilens avgasrening skall uppfylla de krav som ställs. Även bilens elektronik och insprutningssystem kan behöva ses över, och det får inte heller finnas några läckor på andra ställen i avgassystemet.

Byte av katalysator på egen hand?

När du väl kommit fram till att det är katalysatorn som är boven är det bara att byta ut den. Lyckligtvis är det lätt att hitta rätt katalysator till din bilmodell genom vår söktjänst här på Mister-Auto. Själva bytet är heller inte särskilt svårt, även om det skiljer sig åt mellan olika modeller. I de flesta fall är det lätt att identifiera katalysatorn, som en lådliknande konstruktion inkopplad i bilens avgassystem, med ett rör som kommer från motorn och ett annat som leder vidare till avgasröret. Arbeta aldrig under en bil som hålls uppe bara av domkraften, utan skaffa ordentliga bockar! Kom också ihåg att en katalysator blir oerhört het, så låt den kallna innan du börjar meka. En annan svårighet vid bytet av katalysator är ofta att bultarna som håller den fast i underredet har börjat rosta, eller att den till och med har svetsats fast vid ett tidigare byte.