Växelströmsgenator

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Varför behöver bilen en generator?

En pålitlig strömförsörjning är en förutsättning för flertalet av de finesser som vi förknippar med moderna bilar. Bilen har många elförbrukare, och vissa av dem är helt nödvändiga för bilens funktion. Utan startmotor startar vi inte och utan lyktor ser vi inget vid nattkörning, men vi har också vant oss vid detaljer som elektriska fönsterhissar och USB-laddare som standard. Strömmen kommer från bilens batteri, men det krävs en generator för att ständigt ladda batterier så att alla förbrukare kan förses med ström. Moderna generatorer har ett system som förbättrar luftkylningen vilket i sin tur leder till en ännu större elproduktion. Detta säkerställer att kraven på modern bilelektronik kan uppfyllas utan att det behövs en alltför stor kraftkälla. Du behöver en generator av hög kvalitet och som är rätt dimensionerad till din bils förbrukning, och du hittar den lätt när du handlar online.

Är det fel på bilens generator?

Generatorn drivs av en rem direkt från motorn. Om den av någon anledning slutar fungera så går bilen bara så länge det finns lagrad ström i batteriet. Bilens instrumentpanel kan indikera problem med generatorn på olika sätt.

Laddningslampan kanske lyser, eller så blinkar alla varningslampor? Kanske har det gått så långt att bilens halv- och helljus börjat lysa något dämpat? Dessa signaler på att något är fel med bilens el behöver inte betyda att det är generatorn som är problemet. Först bör man utesluta batterifel, och försäkra sig om att kabeln inte har skadats. Men felet kan naturligtvis sitta både i generatorn och i batteriet. Ett sätt att testa om det är generatorn eller bilens batteri som det är fel på är att starta bilen med startkablar, och sedan snabbt koppla bort dem. Om bilen fortsätter att gå så är problemet förmodligen batteriet, men om den dör relativt snabbt så bör du titta närmare på generatorn. Det enklaste sättet att avgöra hälsan på generatorn är med en voltmätare. En 12-voltsgenerator bör bidra med från 13,5 till 15 volt. Det första man bör kontrollera på generatorn är även det enklaste, nämligen generatorremmen. Är remmen rätt spänd? Har den några sprickor eller har den halkat snett? Onormalt slitage försämrar generators funktionalitet så här kan det även vara läge att kontrollera tillståndet av dina kablar och anslutningar.

Köpa ny generator och byta ut den gamla?

Om du kommit fram till att det är generatorn det är fel på så är det lätt att köpa en ny online. På de flesta bilmodeller så är det heller inga större svårigheter att själv byta generatorn. Tillvägagångssättet varierar beroende på bilens modell, men några allmänna saker gäller. Innan man sätter igång bör man till exempel ta loss kabeln till batteriets minuspol, för att därefter lossa på generatorremmen. Efter att man lossat på de bultar som fäster generatorn så är det bara att plocka ut den samtidigt som man lossar på alla kablar. Vid byte av generator bör man också byta generatorrem eftersom det är en detalj som slits. Det är viktigt att den nya remmen blir rätt spänd, eftersom det påverkar laddspänningen. Behöver du en ny generator är Mister-Auto din självklara leverantör av högkvalitativa reservdelar till ett garanterat förmånligt pris. Det är inte svårare än att gå in och bläddra igenom vår katalog och snabbt leta dig fram till rätt märke och modell. Alternativt kan du ange din bils registreringsnummer så letar vi fram rätt modell åt dig på bara några sekunder.

Sök snabbt Växelströmsgenator efter biltyp