Fönsterhiss

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Vad är en fönsterhiss?

Fönsterhissar finns på de flesta moderna bilar och utgör en mekanism för att höja eller sänka fönsterrutor med hjälp av en elektrisk motor. När du aktiverar hissen (genom en knapp som oftast sitter i dörrpanelen) sänds en signal från motorn till fönsterglaset som gör att fönstret antingen flyttas uppåt eller neråt. Redan på 1960-talet började biltillverkare att installera elektroniska system i sina fordon, något som kom att helt förändra bilupplevelsen för både förare och passagerare. Med bara en knapptryckning (så kallat comfortsystem) går det att kontrollera samtliga fönsterrutor på bilen. Bortsett från att erbjuda större bekvämlighet förhindrar fönsterhissar även dina bilfönster från att öppnas med våld när du lämnar bilen parkerad. Eftersom fönsterhissar är flitigt använda komponenter i en bils elektriska system händer det dock ganska ofta att de går sönder, fastnar eller börjar kärva efter en tid.

Fel som kan uppstå med fönsterhissar

Sannolikt kommer din bil någon gång att drabbas av slitage på en eller flera fönsterhissar. I värsta fall kan du tvingas byta ut en fönsterhiss ett flertal gånger under bilens livslängd. Ett sätt att förebygga skador på fönsterhissarna är att regelbundet kontrollera så att smuts, grus, fukt och mikropartiklar inte har funnit sin väg in i spalten där fönstret sitter eller hindrar glidskorna från att röra sig. Om en av rutorna börjar kärva, verkar ha fastnat eller rör sig snett eller ryckigt när du trycker på knappen kan det vara så att en glidsko har gått sönder. Skadas glidskorna är det risk att hela fönstret faller ner i dörrpanelen. En del biltillverkare rekommenderar därför att hela fönsterhissen byts ut om den är hårt sliten.

Hur du byter ut en fönsterhiss på bilen

Att byta ut en fönsterhiss kan visa sig vara en tidskrävande men inte särskilt svår uppgift som går att lösa med hjälp av en skruvmejsel och sexkantnyckel. Först måste dörrpanelen tas bort. Hur panelen sitter fast varierar men i det flesta fall kan det handla om något så enkelt som att avlägsna några skruvar. Ta bort fönsterglaset försiktigt och därefter kopplar du bort ledningarna som ansluter till fönsterhissen. Avlägsna fönsterhissmotorn för att kunna montera in de nya delarna. Är du osäker på om du vill ta bort hela panelen kan du istället skjuta upp fönsterglaset och sen placera en skruvmejsel mellan glas och dörrpanel för att öppna upp en lucka. Du kommer att behöva upprepa processen på varje sida av fönsterglaset. Med hjälp av dörrstoppar hålls fönstret uppe under tiden det tar att reparera fönsterhissen.

Fantastiska priser på fönsterhissdelar hos Mister-Auto

Behöver du köpa nya delar till en kärvande fönsterhiss är Mister-Auto det bästa stället på nätet att vända sig till. Vår hemsida är utformad på ett sätt som gör det snabbt och enkelt att göra en beställning. Välj bland 30 000 produkter från världens ledande märken och biltillverkare på ett och samma ställe. Vi hjälper dig att hitta den perfekta modellen för just din bil genom vår praktiska sökmotor. Ange bilmärke, modell och bränsletyp så visar vi dig ett urval av fönsterhissar i olika modeller och prisklasser som passar ditt fordon. Ta del av våra otroliga priser och passa på att beställa grundläggande tillbehör för bilen som motorolja och andra underhållningsprodukter. Besök Mister-Auto redan idag. Vi ser till att hålla din bil i rullning!