Drivaxel

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Drivaxeln – anledningen till att hjulen snurrar

Drivaxelns främsta uppgift är att koppla samman växellåda och bakaxeln (ifall bilen är bakhjulsdriven) på bilar. Enkelt uttryckt används drivaxeln för att överföra motorns kraft till de bakre hjulen.

Symptom på problem med drivaxeln

Eftersom detta är en väldigt viktig del av en bils grundfunktion, kommer du märka ifall din drivaxel slutar fungera. Men innan dess finns det ett par varningstecken som kan vara bra att hålla koll på.

Det första tecknet på problem med drivaxeln är att bilen skakar till när du accelerar från stillastående eller låg fart.

Ett annat tecken är att drivaxeln låter högljutt när du växlar upp eller ner. Bilen kan också "tjuta" när du kör i låga hastigheter.

Men det absolut tydligaste teckenet är att bilen låter och vibrerar mycket vid all typ av körning. Detta händer när drivaxeln inte är balanserad, böjts, eller har slitits ut.

Ifall golvet vibrerar inne i bilen kan detta också bero på just drivaxeln.

Enkelt sagt kan man säga att när bilen vibrerar, är drivaxeln oftast boven i dramat.

Testa din drivaxel enkelt

Du kan testa din drivaxel genom att från stillastående rotera ratten så mycket som möjligt till höger, och köra ett varv eller två på ettans växel. Lyssna noga efter vibrationer eller motorljud. Gör sedan detsamma fast med ratten så långt som möjligt åt vänster. På så sätt kan du på ett säkert sätt testa om din drivaxel låter eller vibrerar. Så klart bör detta göras på en säker plats. Exempelvis en tom parkering eller liknande.

Drivaxel i trimmade bilar

Det flesta drivaxlar i vanliga bilar är gjorda för 3.000 till 5.000 varv per minut. En trimmad bils motor kan behöva en drivaxel som kan tåla högre varv per minut. Därför är det viktigt att se över drivaxeln och ett eventuellt byte när du trimmar en bil.

Vilken är drivaxelns livslängd?

Drivaxeln har en livslängd på cirka 10.000 till 15.000 mil, men den beror på bilmodell, körstil och underlag. Fungerar inte dina stötdämpare ordentligt kan detta förkorta drivaxelns livslängd.

Köp drivaxel från Mister-Auto

Vill du köpa en drivaxel men är orolig för höga kostnader och svårförstådda tekniska detaljer? Med Mister-Auto kan du köpa dina bildelar enkelt och billigt online. Vi har inga fysiska butiker eller verkstäder, så det enda du betalar för är själva bildelen.

Detta tillsammans med vårt nära samarbete med några av världens största leverantörer ger oss möjlighet att alltid ge dig ett bra pris på dina bildelar.

Att hitta dina bildelar är enkelt. Fyll endast i ditt registreringsnummer så löser vi resten.

Beställ enkelt och snabbt med Mister-Auto - Bildelar utan krångel.

Hos oss kan du också beställa kardanbälgar och kardanaxlar.