Bromsok

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Byt din bromsok lätt och enkelt med våra tips

Bromsoken är den del i bromssystemet som håller bromsklossarna på plats. På många dyrare bilar har bromsoken målats i färgstarka färger. Porsches röda bromsok är ett klassiskt exempel på detta. Exakt vad bromsoket gör är enkelt att förklara.

Du har en skivbroms som sitter på hjulaxeln. Du har också bromsklossar som sitter i bromsoket. När du bromsar en bil, pressar bromsoket bromsklossarna mot skivbromsen. På så sätt bromsas bilen.

Bromsklossarna pressas mot bromsarna av kolvarna som sitter i bromsoket. Ibland kan en broms inte släppa ordentligt eller vägra släppa. Då är det ofta kolvarna på något sätt satts ur bruk.

Det finns två olika typer av bromsok. Flytande och fasta.

Fast Bromsok

Ett fast bromsok tar inte hänsyn till bromsskivans position. Fasta bromsok har lägre tolerans för bromsskivor som är slitna och feljusterade.

Flytande bromsok

Denna typ av bromsok justerar sig med skivbromsen. Flytande bromsok fastnar oftare då smuts lättare tar sig in. De drabbas också enklare av rost. Ifall du inte kör ditt fordon speciellt ofta finns det ett gammalt knep. Bromsa riktigt hårt en eller två gånger när trafiken tillåter så är risken mindre för att bromsen fastnar eller skaver mot skivbromsen.

Ifall bromsen ligger och skaver leder detta till högre bränsleförbrukning, och mycket högre slit på bromsskiva och bromsklossar. I vissa fall leder det också till vibrationer i ratten.

När ska jag byta bromsok?

Bromsok behöver inte bytas första gången du byter bromsklossar. Men efter runt 10.000 mil eller efter 7-10 år brukar de sjunga på sista versen.

Men de gummiskydd som skyddar kolvarna kan ibland ge upp och släppa in smuts och fukt tidigare än så. Framförallt kan detta hända ifall du har använt smörjmedel som ska hjälpa med gnällande bromsar. På kort sikt kan de fixa problemet genom att ge extra smörjning. Men i längden påverkar denna typ av produkter gummiskydden negativt.

Ifall dina bromsok läcker vätska är det också dags att byta bildelen.

När du byter bromsok är rekommendationen att byta ut det motsvarande bromsoket på andra sidan. Ifall vänster-fram måste bytas, bör du alltså byta höger-fram också, för att tala klarspråk.

Försök att alltid följa de underhållsinstruktioner som finns i servicemanualen och byt bromsvätska efter 4000 mil.

Så byter du bromsok

Följ våra råd, för att byta din bromssok lätt och enkelt:

  • Ta bort och ersätt bromsok och bromsklossar
  • Inspektera bromsskivan
  • Kolla bromsslangar
  • Ersätt bromsvätskan
  • Kontrollera bromssystemet och leta efter läckor
  • Köra bilen på en säker plats och testa bromssystemet

Beställ bromsok från Mister-Auto

Letar du efter bromsok eller andra bromsdelar till riktigt bra priser är Mister-Auto rätt plats för dig. Genom att ha en slimmad organisation och nära samarbeten med världskända leverantörer kan Mister-Auto alltid ge dig ett bra pris på högkvalitativa produkter.

När du köper online från Mister-Auto kan du välja och vraka mellan 300.000 olika bildelar. Eller kan du skriva in ditt registreringsnummer och hitta rätt bildel till ditt fordon enkelt.