Bakre ljuddämpare

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

Vad är bakre ljuddämpare till för?

Bilens bakre ljuddämpare är en del av fordonets avgassystem. Ljuddämparna består av ett grenrör, en katalysator, en mittljuddämpare, en resonator och en bakre ljuddämpare, som vanligen kallas för avgasrör.

Sedan den 11 januari 2011 krävs det att alla nya dieselmotorer har ett diesel-partikelfilter (DPF). Filtret är anslutet till avgassystemet och underlättar filtreringen av fina, cancerogena partiklar som finns i en dieselmotors avgaser. Avgasrörets funktion är att göra sig av med föroreningar och filtrera skadliga partiklar som släpps ut under bränsleförbränningen. Det spelar också en viktig roll för att minska bullret från motorn. För att du ska kunna bidra till att skydda miljön och följa den lagstiftning som gäller, är det viktigt att avgassystemet befinner sig i perfekt skick.

När bör bakre ljuddämpare bytas ut?

Ett avgasrör som inte längre fungerar bra kan inte fullt minska bullret från gasexplosioner. Det gör att man lätt kan höra oljudet under körning. Förutom att skapa buller, leder trasiga rör till en ökad bränsleförbränning. Dessutom utgör en sliten bakre ljuddämpare ett hot mot hela avgassystemet.

Det rekommenderas därför att kontrollera avgasröret efter varje 20.000 km. Tänk på att en ljuddämpares genomsnittliga livslängd är ca 80.000 km, och minskar till 60.000 km om bilen används i stadsmiljö. Det är även en bra idé att regelbundet kontrollera tillståndet hos alla gummidelar, hållare och fjädrar som håller samman avgasröret.

När avgasröret går sönder

Hela avgassystemet riskerar att sättas på prov eftersom gaserna är extremt korrosiva. Detta orsakar ett stort inre slitage och utsätter avgassystemet för en mängd yttre faror:

  • Fysiska och termiska skador
  • Väggrus
  • En dåligt fungerande katalysator eller mittljuddämpare kan skada den bakre ljuddämparen

Vanliga tecken på en trasig bakre ljuddämpare:

  • Onormalt metalliskt klickande ljud som kommer från golvet
  • Onormalt ljud vid acceleration
  • Överförbränning av bränsle

Sök snabbt Bakre ljuddämpare efter biltyp