Avgassystem

Välj ditt fordon

Sök via fordon

  Välj din bil  
eller

Sök via registreringsnummer

VÅRA UNDERKATEGORIER Avgassystem

Avgassystem billigt och enkelt med Mister-Auto

Ett välfungerande avgassystem är en nödvändighet för att din bil skall prestera på topp, dra så litet bränsle som möjligt och vara så miljövänlig som det bara går. Enkelt förklarat transporterar och renar avgassystemet gaser från motorn. Dessa gaser är direkt skadliga för människor och natur. Genom att ha ett fungerande avgassystem minimerar du dessa skadliga effekter.

Idag är avgassystem viktigare än någonsin efter att en rad lagstiftningar under senare år har börjat ställa högre krav på bildelens funktion och prestanda. Bland annat är det EU:s nya utsläppsstandarder som tvingat fram en utveckling mot mer miljövänliga och effektiva avgassystem.

Sedan 80-talet har mycket hänt med utvecklingen av nya avgassystem och idag finns det många olika delar i ett välfungerande system.

Delar i ett avgassystem

  • Katalysator: En katalysator använder en vetenskaplig metod som kallas katalytisk avgasrening för att, någorlunda självklart, rena avgaserna innan de släpps ut i naturen. Rent praktiskt fungerar katalytasorer genom att tvinga avgaser i kontakt med ämnen som vid kontakt ombildar avgaser och minskar utsläppen av kolväten, kolmonoxid och kväveoxider. Katalysatorer finns både för bensindrivna och dieseldrivna personbilar.
  • Avgasrör: Ett rör som kopplar samman den centrala och den bakre ljuddämparen. En väldigt viktig del i äldre bilar. Ifall detta rör blir trasigt kommer du veta om det, då ljudet från avgassystemet ändras och blir högre och mer skarpt.
  • Sensor för avgastryck: Denna sensor ser till att bilen hela tiden vet om hur mycket syre det finns i systemet. Med hjälp av detta kan en dator som finns i bilen ändra bränsleförbrukningen för att förbättra effektiviteten i motorn, vilket i längden leder till lägre bensinförbrukning.
  • Ljuddämpare: Föga förvånande hjälper ljuddämpare till med att hålla ljudnivån från motorn nere. Alla som någon gång kört omkring med en trasig ljuddämpare vet om att utan ljuddämpare blir resan snabbt väldigt högljudd och obekväm.
  • Grenrör: Grenrör kopplar samman motorcylindrar med avgassystemet. Grenröret sätts över cylinderhuvudena och leder gaser från motorn in i avgassystemet. Grenrör finns i en rad olika material men är oftast tillverkade i stål eller gjutjärn. Många som vill trimma sin bil börjar med att byta grenrör då de standard-grenrör som följer med nyköpta bilar oftast påverkar prestandan negativt.
  • Upphängning: Trots att ett system idag oftast består av en rad ganska dyra delar är de delar som håller allting uppe i de allra flesta fall några gummipluggar och vinkeljärn. Ifall någon del i upphängningen är trasig rekommenderar vi att du byter ut den snarast då det är mycket billigare att reparera upphängningssystemet än det är att köpa ett helt nytt avgassystem.

Trimning av avgassystem

Bland bilentusiaster är det som sagt vanligt att trimma avgassystem. Oftast görs detta genom att minska avgastrycket. Genom att ha ett lägre tryck kan motorn arbeta mjukare vilket ger mer prestanda. Det går också att minska värmespridningen i undervagnen. Genom att göra detta minskar värmen i avgassystemet vilket ger extra prestanda och förhindrar att värmekänsliga delar skadas.

Vanliga problem med avgassystem

Den allra största boven när det kommer till problem med avgassystemet är rost. Avgassystemet kommer i kontakt med vatten både invändigt och utvändigt. Till exempel kondenseras vattenpartiklar när motorn stängs av, speciellt ifall bilen endast kört en kortare sträcka.

I Norden kan rostiga avgassystem lätt vara problem som drabbar många bilägare. För de som måste byta system kan det därför vara en bra idé att fundera på rostfria alternativ. Oftast är rostfria avgassystem något dyrare men i längden kan de vara en bra investering.

Köp avgassystem billigt med Mister-Auto

Mister-Auto finns i över 20 europeiska länder och erbjuder dig som kund en bra mix av kvalitetsprodukter från märkesleverantörer till billiga priser. Genom att ha ett nära samarbete till våra underleverantörer försäkrar vi oss om att du alltid får bästa pris. Beställ dina avgassystem online idag för en enklare och smidigare vardag.

Hos oss kan du köpa allting från kompletta avgassystem till grenrör, katalysatorer och EGR-ventil billigt på nätet. Du hittar delar till din bil lätt genom att söka med registreringsnumret!